Bästa mountainbike nybörjare

Om man vill prova på att cykla mountainbike och börja med sin egen cykel och kommer undan billigt så är detta artikeln för dig! Vi har testat fram en riktigt bra mountainbike för dig som är nybörjare som minst sagt är ett prisvärt alternativ, samt skrivit en guide med saker att tänka på om du är intresserad av andra modeller. 

Chillaxx Falcon Mountainbike – Mountainbike för nybörjare bäst i test

Lite beroende på vilken storlek man väljer på modellen så ändras priset. Men med det dyraste alternativet på 3000 kronor är Chillaxx minst sagt prisvärd och man får väldigt mycket för pengarna. Flera saker som oftast bara hittas på betydligt dyrare modeller. Nedan tittar vi närmare på vad du får med mountainbiken. 

Fräck design: Det första som slår en när man ser modellen är att designen är fräck och sportig i sitt utförande. Trots ett lågt pris så ser den inte alls billig ut, utan vi upplever en kvalitetskänsla när vi får cykeln i händerna. Men modellen är inte bara fräck utan väl designad med en låg vikt för sin prisklass på 17 kg, stänkskärm bak som man kan montera av om man skulle känna för det och skivbromsar som fungerar väldigt effektivt. 

Stötdämpare: Många lite billigare mountainbikes har bara stötdämpare fram, men Chillaxx har både fram och bak för att klara alla sorters mountainbiking och terräng. 

Utväxling: Modellen har 21 växlar för att man ska kunna ha valmöjligheter för alla typer av underlag och inklination när man cyklar. Delar av växelsystemet är tillverkade av Shimano som är ett märke som är känt för sin höga kvalitet och används på många betydligt dyrare cyklar. 

Mer utrustning: Självklart har modellen ringklocka redan monterad och det sitter reflexer både på styret och under sadeln om man vill cykla i mörker. Det ingår dock inga lampor till mountainbiken vilket vi tycker är lite synd, men inte så förvånande med tanke på priset. 

Montering: När cykeln levereras är den monterad till 85 %. De sista bitarna får du sätta dit själv, men det är inget avancerat och är gjort på under 15 minuter. 

Passar alla discipliner: En stor anledning till att detta är vår testvinnare är att det är en modell som inte är specialiserad på en viss typ av mountainbiking. Den är väldigt allround vilket är perfekt när man precis börjat utforska olika typer av MTB, olika underlag och plaser.  

Chillaxx garanti: När du köper cykeln har du 30 dagars nöjd kund garanti och kan skicka tillbaka den om du inte skulle tycka att den lever upp till dina förväntningar. Vi har svårt att tro att det skulle vara ett problem, men det är skönt att veta att möjligheten finns. 

Slutsats

Detta är inte den bästa mountainbiken på marknaden, men vi tycker att detta är den bästa mountainbiken för nybörjare. Anledningen är att du får en bra modell med mycket utrustning, till ett lågt pris som gör modellen perfekt för dig som vill prova på denna roliga aktivitet!

Vad man ska tänka på när man köper en mountainbike som nybörjare

Att köpa en mountainbike som nybörjare är en spännande men ibland överväldigande upplevelse. För att göra det enklare och för att se till att du får en cykel som passar dina behov och budget, är det viktigt att tänka på flera faktorer.

Budget: För det första är det viktigt att fastställa din budget. Mountainbikes finns i en rad olika prisklasser, så det är bra att ha en klar bild av hur mycket du är villig att spendera. Även om det kan vara lockande att gå för den billigaste modellen, är det viktigt att komma ihåg att en lite högre budget kan ge dig en cykel av högre kvalitet och prestanda.

Hur den kommer användas: När du har bestämt din budget är det dags att tänka på vilken typ av terräng du främst kommer att cykla på. Om du främst planerar att cykla på enklare stigar och skogsstigar, kan en hardtail (en mountainbike med endast framdämpning) vara tillräcklig. Å andra sidan, om du planerar att cykla på mer teknisk terräng med många hinder och nedförsbackar, kan en heldämpad mountainbike vara ett bättre val.

Storleken: En annan viktig faktor att överväga är storleken på cykeln. Att välja rätt storlek är avgörande för att säkerställa en bekväm och rolig stund på cyklen. Det bästa sättet att avgöra rätt storlek är att besöka en cykelaffär och testa olika modeller. En kunnig säljare kan hjälpa dig att hitta rätt storlek genom att justera sadelns höjd och styrets position. På modellen vi rekommenderar finns ett storleksschema bland bilderna på länken. 

Robust design: När det gäller komponenter är det viktigt att se till att cykeln har pålitliga och hållbara delar. Detta inkluderar växlar, bromsar, hjul och dämpare. Att välja kända varumärken och komponenter av hög kvalitet kan hjälpa till att minimera risken för problem och göra din cykling mer njutbar.

Ha roligt: Slutligen, kom ihåg att det viktigaste är att ha roligt och njuta när du använder din mountainbike. Att köpa en mountainbike är bara början på din cykelresa, och med tiden kommer du att lära dig mer om sporten och utveckla dina färdigheter som cyklist. Så ge dig ut och utforska naturen på din nya mountainbike!

Slutsats

Nu har du fått en riktigt bra mountainbike för nybörjare rekommenderad, samt en rad med tips att tänka på om du vill köpa en annan modell. Så nu återstår bara för dig att skaffa din mountainbike och ge dig ut!