Vad är MTB – Allt du behöver veta om mountainbiking!

Mountainbiking är en spännande och utmanande sport som kombinerar fysisk aktivitet med äventyr och naturupplevelser. Det är en sport som har vuxit i popularitet sedan dess början på 1970-talet och exploderat i Sverige de senaste åren och har skapat en hel marknad där skidorter satsar på MTB under sommarmånaderna. Det är kanske inte så konstigt då MTB erbjuder en mängd olika discipliner och terränger för utövare att utforska. I denna artikel kommer vi att ta en närmare titt på vad mountainbiking handlar om, dess historia, utrustning, tekniker och vad man ska tänka på gällande säkerhet.

MTB Historia

Mountainbiking har sina rötter i USA på 1970-talet när cyklister började utforska terrängen utanför traditionella cykelvägar och gator. Det sägs att den första moderna mountainbiken byggdes av en grupp entusiaster i Kalifornien, som modifierade gamla cyklar för att klara av tuffare terräng. Med tiden utvecklades speciella mountainbikes med mer robusta ramar, grövre däck och växlar som är anpassade för terrängcykling. Sporten spred sig snabbt över hela världen och har sedan dess blivit en av de mest populära extremsporterna.

MTB Discipliner

Mountainbiking omfattar flera olika discipliner, var och en med sina egna krav och utmaningar. Några av de vanligaste disciplinerna inkluderar:

 1. Cross-country (XC): En disciplin som innebär långa lopp på varierande terräng, inklusive stigar, skogsstigar och berg. XC tävlingar kan vara både individuella och lagbaserade.
 2. Downhill (DH): En snabb och adrenalinfylld disciplin där cyklister åker nedför branta backar och tekniska stigar. DH-cyklar är vanligtvis utrustade med fjädring både fram och bak för att klara av hårda landningar och ojämn terräng. Rekommenderad läsning: MTB i fjällen.
 3. Enduro: En kombination av XC och DH, där cyklister tävlar i flera specialsträckor nedför backar och uppför stigningar. Enduro tävlingar ställer därför krav på både snabbhet och uthållighet från föraren.
 4. Freeride: En disciplin som handlar om att hitta och åka på stora hopp, droppar och tekniska terränger. Freeride-cyklister utforskar ofta obanade stigar och utför avancerade hopp, trick och stunts.
 5. Dirt Jump: En disciplin som fokuserar på att hoppa och utföra trick på konstgjorda eller naturliga hinder. Dirt jump-cyklister åker vanligtvis på små, kompakta banor med stora hopp eller ramper.

Utöver dessa discipliner finns det också många andra former av mountainbiking, inklusive bikepacking, cykelturism och trailcykling. Ett av de mest mångsidiga områdena att cykla MTB i, är Harzen och vi har skrivit en hel artikel om området: MTB i Harzen – Allt du behöver veta

MTB Utrustning

Att ha rätt utrustning är avgörande för en framgångsrik och säker mountainbike-upplevelse. Här är några av de viktigaste delarna i en mountainbike-utrustning:

 1. Mountainbike: En robust cykel med grova däck, fjädring och växlar som är tillverkade för att klara av terrängcyklingens utmaningar.
 2. Hjälm: MTB har hög skaderisk och där är en godkänd cykelhjälm är en absolut nödvändighet för att skydda huvudet vid eventuella krascher eller fall.
 3. Kläder: Lätta och ventilerande kläder är att föredra för att hålla dig sval och bekväm under långa cykelturer. Cykelbyxor med vaddering kan också öka komforten under längre turer.
 4. Skor: Särskilda mountainbikeskor med greppvänliga sulor är att föredra för att ge bra fotfäste och kontroll på pedaler och underlag.
 5. Handskar: Cykelhandskar med vaddering och greppvänliga material kan hjälpa till att minska tröttheten i händerna och skydda mot skrubbsår vid eventuella krascher. Och såklart vara skönt om man även använder sin mountainbike när det är lite kallare. 
 6. Skydd: För mer aggressiva discipliner som DH och freeride kan det vara lämpligt att använda extra skydd som armbågsskydd, knäskydd och ryggskydd för att minimera skaderisken vid potentiella krascher.

MTB Tekniker

Att behärska olika cykeltekniker är viktigt för att kunna navigera säkert och effektivt på terrängen. Här är några av de vanligare teknikerna som varje mountainbikecyklist bör behärska:

 1. Positionering: En korrekt position på cykeln med böjda armar och ben och centrerad vikt är avgörande för balans och kontroll.
 2. Pedalering: Att kunna trampa effektivt och välja rätt växel för terrängen hjälper till att spara energi och öka hastigheten.
 3. Kurvtagning: Att kunna svänga smidigt och kontrollerat genom kurvor med kroppsvikten rätt positionerad och styrposition är viktigt för att hålla fart och stabilitet genom kurvan.
 4. Hopp och droppar: Att kunna hoppa över hinder och utföra droppar med kontroll och landa säkert är viktigt för att hantera teknisk terräng.
 5. Uppför och nedför: Att kunna hantera branta uppförsbackar och nedförsbackar med rätt växling och teknik är avgörande för att klara av varierande terräng.

Säkerhet

Att cykla i terrängen är större risk än att hålla sig på vanliga vägar och  kan vara farligt om man inte har rätt utrustning och antar de nödvändiga säkerhetsåtgärderna. Här är några tips för att minimera skaderisken och öka säkerheten vid mountainbikecykling:

 1. Bär alltid en hjälm och andra skyddande kläder och utrustning.
 2. Kontrollera din cykel regelbundet för att säkerställa att den är i gott skick och att bromsar, däck och fjädring fungerar korrekt.
 3. Cykla alltid på markerade leder och håll dig uppdaterad om lokala regler och restriktioner för mountainbiking.
 4. Anpassa din hastighet efter terrängen och dina egna färdigheter och erfarenhetsnivå.
 5. Respektera naturen och andra användare av spåren för att undvika onödiga skador på dig, andra cyklister eller på miljön.

Prova på MTB

Vill man prova på MTB så finns det tre alternativ. Det första är ett köpa sin egen cykel, men det är även ett dyrt alternativ om man inte är säker på om det är något man faktiskt gillar och kommer att fortsätta med (Bästa mountainbike för nybörjare). Det andra är att låna en cykel av någon man känner vilket kanske är det bästa alternativet. Det tredje alternativet är att hyra en mountainbike och det har vi skrivit en hel artikel om här: Hyra mountainbike – Allt du behöver veta

Slutsats

Mountainbiking är en spännande och mångsidig sport som erbjuder något för alla, oavsett ålder eller erfarenhet. Genom att ha rätt utrustning, behärska grundläggande tekniker och ta hänsyn till både din och andras säkerhet kan du njuta av spänningen och äventyret med mountainbiking på ett säkert och ansvarsfullt sätt. Så varför inte ta din cykel och ge dig ut på stigar och leder för att upptäcka den fantastiska världen av mountainbiking?