Kedjelås cykel – Bäst i test 

Nu för tiden står ingen cykel säker om man inte själv sitter på den. Därför är det viktigt med ett riktigt bra lås och denna artikel är skriven för dig som är på jakt efter ett kedjelås till din cykel. Nedan har vi listat tre riktigt bra och prisvärda alternativ i lite olika stilar för att du ska kunna hitta ett som passar perfekt till just dig. 

Kohlburg – Kedjelås cykel bäst i test 

Kohlburg har blivit vår testvinnare då det är ett lås som tickar alla boxar. Det är robust, har skydd runt kedjan och det medföljer ett traditionellt hänglås med nyckel. Detta är även ett långt kedjelås på hela 110 cm vilket gör att man inte bara kan låsa cykeln, utan låsa fast den i en stolpe eller i ett cykelställ. 

Slutsats

Detta är det säkraste låset på listan och blir därför vår testvinnare. Den enda nedsidan är att storleken gör att det är ganska tungt och väger in på hela 1,6 kg vilket gör det jobbigt om man behöver flytta det med sig, men är perfekt om man har en fast plats där man alltid parkerar sin cykel. 

Aaron – Kedjelås cykel med kod 

Om du vill slippa att transportera runt nycklar som man behöver hålla reda på så är detta kedjelås från Aaron ett riktigt bra alternativ. Anledningen är såklart att modellen har kodlås istället för nyckel. Koden är på 5 siffror vilket gör att det är svårt att knäcka koden för potentiella tjuvar. Låset är även betydligt mindre och lättare än Kohlburg. 

Slutsats

Nycklar är det säkraste låsalternativet, men vill man slippa det och ha kod på sitt kedjelås så är Aaron det bästa alternativet!

Relaxdays – Litet kedjelås cykel 

Okej, litet är kanske att ta i. Men jämfört med vår testvinnare så är detta ett litet och lätt lås som är betydligt smidigare att ta med sig. Detta är en modell med nyckel där själva låset är inbyggt i kedjan vilket är smidigt. 

Slutsats

Detta är det smidigaste kedjelåset med nyckel och vi tycker det är perfekt för dig som cyklar runt på många olika platser och behöver låsa din cykel. 

Vad man ska tänka på när man köper kedjelås till cykel 

Att köpa ett kedjelås till din cykel är ett bra sätt för att hålla den säker och förhindra att din cykel blir stulen. Nedan har vi listat några saker som är värda att tänka på när du väljer modell. 

Att välja ett säkert lås: Olika lås är olika säkra och det är viktigt att man väljer ett som faktiskt är ett bra lås. Alla modeller i denna artikel är riktigt bra, men tittar du på andra alternativ så är det viktigt att kedjan på låset är tjock så att potentiella tjuvar inte bara kan klippa av det. Vi rekommenderar även att välja bort alternativ som har 3 siffriga kodlås då de går ganska snabbt att prova sig igenom. Men med 5 siffror är de flesta cyklar säkra. 

Material: Även materialet som kedjelåset är tillverkat av är viktigt. Vanliga material inkluderar stål och titan. Titan är vanligtvis starkare men också dyrare och ett lås av stål med en tjock kedja räcker gott och väl. 

Storlek: Storleken på kedjelåset är också en viktig faktor att tänka på. Här beror det lite på dina behov och vart du parkerar din cykel. Det säkraste är att välja ett lås som är ganska långt så att man kan låsa fast cykeln i en stolpe eller någon annan fast punkt. Mindre kedjelås som bara låser hjulet gör att ingen tjuv kan cykla iväg, men det lämnar risken att någon bär iväg cykeln och tar bort låset senare. 

Tyngden: Hur mycket låset väger påverkar hur smidigt det är att ta det med sig. Ett större, grövre och säkrare lås är tyngre, medan de mindre och lättare alternativen inte är lika säkra. Vi rekommenderar att väga in hur utsatta platser du brukar parkera din cykel på är. Om det är platser där stölder inte är så vanligt och det är upplyst så räcker kanske ett mindre lås som gör att det inte blir värt det för tjuven. Men om cykeln står mer utsatt bör du ha ett robust lås som tyvärr är lite tyngre. 

Priset: Det är frestande att välja det billigaste alternativet, men att investera lite mer i ett högkvalitativt lås kan spara dig pengar och huvudvärk på lång sikt genom att förhindra att din cykel faktiskt blir stulen. Så ska du köpa ett lås, köp ett riktigt som verkligen fungerar. 

Slutsats

Nu har du fått tre riktigt bra lås serverade och lite saker att tänka igenom innan du slår till. Så nu återstår bara för dig att välja ut det kedjelås som passar bäst för dig och din cykel!